Gastronomik Białystok. Przepis na sukces!
W dniu 28 września 2017 r. została podpisana umowa nr UDA-RPPD.08.02.02-20-0003/17-00 o dofinansowanie realizacji projektu Nr WND-RPPD.08.02.02-20-0003/17 pn.: „Gastronomik Białystok. Przepis na sukces!”, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020, Osi priorytetowej VIII Infrastruktura dla usług użyteczności publicznej, Działania 8.2 Uzupełnienie deficytów w zakresie infrastruktury edukacyjnej i szkoleniowej, Poddziałania 8.2.2 Infrastruktura edukacyjna na obszarze Białostockiego Obszaru Funkcjonalnego.
Całkowita wartość projektu: 6 971 924,90 PLN
Wydatki kwalifikowalne: 6 208 015,74 PLN
Dofinansowanie UE (85%): 5 276 813,27 PLN
Termin realizacji projektu: II kw. 2017 r. - I kw. 2020 r.
W ramach projektu została zrealizowana przebudowa z rozbudową istniejącego obiektu dydaktycznego Centrum Kształcenia Praktycznego Nr 3 przy Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku przy ul. Knyszyńskiej 12 w Białymstoku, wraz z adaptacją niewykorzystanej infrastruktury na potrzeby placówki (pomieszczenia w przyziemiu) i z zagospodarowaniem terenu. Przebudowa z rozbudową istniejącego obiektu budowlanego i dydaktycznego wraz z infrastrukturą techniczną polegała na dostosowaniu budynku do aktualnie obowiązujących przepisów prawa budowlanego i warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, systemów bezpieczeństwa jakości żywności i dostosowanie do potrzeb osób niepełnosprawnych sal dydaktycznych obsługi konsumenta (wykonanie podjazdów dla osób niepełnosprawnych oraz przebudowa łazienek w parterze budynku). Przebudowane zostały również fragmenty istniejących zewnętrznych instalacji infrastruktury technicznej oraz została wyremontowana nawierzchnia przy budynku, ze wskazaniem miejsc parkingowych dla samochodów osobowych. Dodatkowo w ramach projektu zostało zakupione nowoczesne i specjalistyczne wyposażenie z branży gastronomicznej.
Celem głównym projektu było podniesienie poziomu kształcenia zawodowego w dziedzinie gastronomii na terenie Białostockiego Obszaru Funkcjonalnego oraz dostosowanie
go do oczekiwań i potrzeb regionalnego rynku pracy.
Cele szczegółowe projektu to:
- Dostosowanie budynku CKP nr 3 do obecnej liczby uczniów.
- Zastosowanie w salach CKP nr 3 rozwiązań techno-dydaktycznych pozwalających
na prowadzenie zajęć praktycznych, warsztatów i specjalizacji na poziomie oczekiwanym zarówno przez uczniów i pracodawców. - Przebudowana i zmodernizowana baza lokalowa placówki umożliwi nauczycielom zawodu prowadzenie zajęć wg współcześnie obowiązujących wysokich standardów oraz pomoże w realizacji podstawy programowej.
- Zmodernizowana infrastruktura uskuteczni działania promocyjne, mające na celu przyciągnięcie i zachęcenie potencjalnych uczniów do rozpoczęcia edukacji w ZSG
w Białymstoku. - Dostosowanie obiektu do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.
Dzięki przeprowadzonym pracom remontowym oraz zakupie nowoczesnego wyposażenia, została rozszerzona oferta edukacyjna Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku poprzez wprowadzenie innowacyjnych metod kształcenia.