II edycja Konkursu Gastronomicznego
W Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku w dniu 11 marca 2024 r. odbył się finał II edycji Konkursu Gastronomicznego. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął po raz kolejny Prezydent Miasta Białegostoku. Patronat merytoryczny sprawowało Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska, Restauracja Regiment oraz Cukiernia Artystyczna „Słodka Dama” i Cukiernia Kinga.
Ideą konkursu jest rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, promowanie polskich produktów regionalnych i tradycyjnych, integracja szkół gastronomicznych oraz współpraca z firmami branży gastronomicznej.
W tegorocznym konkursie brały udział następujące szkoły:
- Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem,
- Zespół Szkół Turystyczno-Gastronomicznych w Mińsku Mazowieckim,
- Zespół Szkół Techniczno-Zawodowych im. inż. Czesława Nowaka w Radzyminie,
- Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce,
- Zespół Szkół Rolniczych im. mjr H. Dobrzańskiego-Hubala w Sokółce,
- Zespół Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie,
- Kedainiu profesinio rengimo centras z Kiejdany (Litwa),
- LPO Elisa Lemonnier z Douai (Francja),
- Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Mońkach,
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach,
- Zespół Szkół Technicznych im. Generała Władysława Andersa w Białymstoku,
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
Uczestnicy rywalizowali w trzech konkurencjach: kulinarnej, kelnerskiej i cukierniczej. Przygotowali potrawy z wykorzystaniem sera korycińskiego i mięsa drobiowego oraz produktów regionalnych i tradycyjnych. Jurorami w konkursie byli szefowie kuchni, menadżerowie oraz cukiernicy.
Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:
Kategoria kulinarna:
- I miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, Natalia Kalenik i Magdalena Połonowska
- II miejsce Zespół Szkół nr 2 w Garwolinie , Alicja Ćwiek i Zuzanna Ipniarska
- III miejsce Zespół Szkół Technicznych w Białymstoku, Laura Frask i Weronika Kondracka
Kategoria cukiernicza:
- I miejsce LPO Elisa Lemonnier z Douai (Francja), Guiot Rudy i Petit Enzo
- II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Białystok, Gabriela Rutkowska i Kamila Zastocka
- III miejsce Kedainiu profesinio rengimo centras z Kiejdany (Litwa), Deimante Sagatyte i Kamile Vilkelyte
Kategoria kelnerska:
- I miejsce Zespół Szkół nr 2 w Garwolinie, Aleksandra Błażejczyk i Eliza Gładysz
- II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, Kacper Radulski i Piotr Trzeszczkowski,
- III miejsce Kedainiu profesinio rengimo centras z Kiejdany (Litwa), Kamile Klinaite i Najus Nesterovic.
W trakcie trwania konkursu odbyły się również warsztaty cukiernicze prowadzone przez Panią Katarzynę Korolczuk z Cukierni Pani K.
Wydarzenie odbyło się dzięki zaangażowaniu nauczycieli, jurorów, sponsorów („Zarzeccy” producent serów korycińskich (sponsor główny), PSS Społem Białystok, Zakład Piekarniczo – Cukierniczy Rafał Rozwadowski, GastroArt, Hotel Branicki, Hotel Traugutta 3, Hotel Cristal, Cukiernia Pani K., Cukiernia Artystyczna „Słodka Dama”, Podlaskie Zakłady Zbożowe, PapilArt, Monin, Majątek Howieny, Dwór Czarneckiego, Santana) i uczniów ZSG.