I edycja Konkursu Gastronomicznego pt. „Wieprzowina na podlaskim stole”
W Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku w dniu 22 maja 2023 r. odbył się finał I edycji konkursu gastronomicznego pt. „Wieprzowina na podlaskim stole”. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Białegostoku, patronat merytoryczny sprawowało Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska.
Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, promowanie polskich produktów regionalnych i tradycyjnych, integracja szkół gastronomicznych oraz współpraca z firmami branży gastronomicznej.
Startowały zespoły dwuosobowe z następujących szkół:
- Zespołu Szkół Nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim (2 zespoły),
- Zespołu Szkół Nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku,
- Zespołu Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie,
- Kedainu profesinio rengimo centras – Kiejdany, Litwa,
- Technikum „LIDER” w Lublinie,
- Zespołu Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce,
- Zespołu Szkół Nr 4 w Suwałkach,
- Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem,
- Zespołu Szkól Gastronomicznych w Białymstoku (4 zespoły).
W trakcie trwania turnieju odbyły się zaplanowane wydarzenia towarzyszące:
- pokaz baristyczny p. Marta Kupiec i p. Łukasz Dyszewski „White Bear Coffee”,
- prezentacja „Ser Koryciński” – p. Łukasz Marcinkiewicz przedstawiciel firmy Zarzeccy,
- pokaz barmański p. Przemysław Marczuk „Przystanek Bar – Usługi Barmańskie”,
- pokaz flambirowania p. Przemysław Kruszewski i pokaz filetowania owoców p. Paweł Karetko – nauczyciele zawodu z Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Odbywały się również warsztaty cukiernicze prowadzone przez właścicieli dwóch białostockich cukierni. Przygotowanie tortu i deserów zaplanowała i przygotowała Pani Kinga Poskrobko – Nieradka z Cukierni Artystycznej „Słodka Dama”. Druga grupa uczniów sporządzała desery pod kierunkiem Pani Katarzyny Korolczuk z Cukierni „Pani K”.
Jury podkreślało wysoki poziom przygotowanych dań. Wszystkie dania główne zawierały wymagany regulaminem surowiec czyli mięso wieprzowe. Spełniony był też drugi warunek eliminacji czyli użycie produktu regionalnego z Podlasia. Uczniowie wykorzystali w swoich potrawach m.in. karpia knyszyńskiego, chleb staropolski, miód z Sejneńszczyzny, boczek wędzony z Ejszeryszek, ser koryciński, masło z Filipowa, twaróg hajnowski i mąkę z Podlasia.
Zwyciężyła drużyna z Technikum w Lublinie – Julia Masierak i Kamila Jarosz, II miejsce zajął zespół z Garwolina – Zuzanna Ipniarska i Alicja Ćwiek. Miejsce trzecie przypadło Zuzannie Walkowiak i Karolinie Walczak z Ostrołęki.
Wydarzenie odbyło się dzięki zaangażowaniu nauczycieli, jurorów, sponsorów (Kames, Unilever, MIG, Gastro Art, Hotel Cristal, White Bear Coffe, Zarzeccy, „Słodka Dama”, „ Pani K.”, „Przystanek Bar”) i absolwentów ZSG, którzy poświęcili swój czas i środki.