Nowa atrakcja turystyczna
Jeszcze w tym miesiącu w Białymstoku nastąpi oficjalne otwarcie Kulinarnego Szlaku Dawnego Białegostoku. Pomysł został zrealizowany przez Stowarzyszenie Dorzecze, a sfinansowany przez Miasto. Organizatorami i twórcami szlaku, odpowiedzialnymi za jego merytoryczne opracowanie i wdrożenie koncepcji w życie, są Andrzej Fiedoruk i Andrzej Lechowski.
Stworzenie produktu turystycznego, który nie prowadzi od jednego zabytku do drugiego, a oparty jest na kuchni okresu przedwojennego i smakach regionu, stanowiło naturalną odpowiedź na wciąż silnie rozwijającą się gałąź turystyki kulinarnej. To szansa dla lokalnych restauratorów na wypozycjonowanie swojego menu, poszerzenie oferty i przyciągnięcie nowego klienta zorientowanego na poznanie Białegostoku od strony kulinarnej i historycznej.
– Z pewnością istnienie takiego szlaku wzbogaci ofertę turystyczną Białegostoku, a także przyczyni się do promocji miasta, które słynie z dobrego, regionalnego jedzenia – powiedział zastępca prezydenta Białegostoku Rafał Rudnicki. – Naszym celem jest także ocalenie potraw i produktów znanych u nas w dawnych czasach, kiedy funkcjonowało tutaj wiele renomowanych zakładów gastronomicznych.
Uroczyste, oficjalne otwarcie Kulinarnego Szlaku Dawnego Białegostoku nastąpi 20 listopada o godz. 18.00 w Hotelu Cristal. Pomysłodawca projektu – Stowarzyszenie Dorzecze – otrzymało dofinansowanie z budżetu Miasta Białystok w ramach otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych w dziedzinie turystyki i krajoznawstwa, w formie wsparcia zadania „Promocja i prezentacja walorów turystycznych Miasta Białystok”. Wysokość dofinansowania to 30 tys. zł.
Uczestnictwo w projekcie jest bezpłatne i polegało na dobrowolnym zgłoszeniu lokalu gastronomicznego, producenta potraw, produktów, które historycznie (przed 1939 r.) związane były z Białymstokiem. Liczba zgłoszonych potraw (produktów) jest dowolna, jednak musiała być ona uzgodniona z organizatorem szlaku.
Na szlaku znajduje się 18 obiektów, a należą do nich:
- Sklepy Lech: Białystok, ul. Gajowa 59A, ul. Wiejska 68A, ul. Sybiraków 7 lok. 7 i Kleosin, ul. Zambrowska 32
- Pawilon Towarzyski, Białystok, ul. Akademicka 30
- REKIN, Białystok, ul. Warszawska 79
- Na Prawo, Białystok, ul. A. Mickiewicza 1
- Tortowa, Białystok, ul. Piotrkowska 2A lok. 2b
- Esperanto Cafe, Białystok, Rynek Kościuszki 10
- BARLEY, Białystok, Rynek Kościuszki 17
- Restauracja KAWELIN, Białystok, ul. Legionowa 10
- Piekarnia-Cukiernia OKRUSZEK, Białystok, ul. Stawowa 11
- Akcent, Białystok, Rynek Kościuszki 17
- Pierogarnia, Białystok, ul. Waszyngtona 32/U86
- Lokalni-Naturalni, Białystok
- Gospoda Podlaska, Białystok, Rynek Kościuszki 18
- Restauracja Cristal, Białystok, ul. Lipowa 3/5
- Precle – Prosto z pieca, Białystok, ul. Lipowa 31/33 lok. 5
- PSSS Społem, Białystok, Rynek Kościuszki 15
- Wedel, Białystok, Rynek Kościuszki 17
- Restauracja Hotelu Branicki, Białystok, ul. Zamenhofa 25
Wszystkie obiekty zostaną oznaczone specjalnym znaczkiem „Jemy z historią”, potwierdzającym udział w projekcie i spełnienie wymagań regulaminowych przynależności do szlaku. Będzie to świadczyło także o tym, że uczestnicy projektu to renomowani i sprawdzeni restauratorzy i producenci żywności.
Opis szlaku dostępny jest na stronie Białostockie Szlaki oraz w publikacji wydanej w ramach inauguracji tej inicjatywy.
Opracowanie: Anna Kowalska